Šafrán - koření, které se využívá do rizota, do polévek. Barví pečivo, koláče apod. Je dobrý
s mrkví, chřestem, houbami, pórkem, dýní, tykví a špenátem.
Složení: šafrán pravý ( Crocus sativus)
Země původu: Indie
Skladujte: v chladu a suchu
Obsah balení: 0,1 g
Kari rýže se šafránem
Budeme potřebovat: šafrán, 100g balkáneského sýra, 100g eidamu (45%), 1,5-2 hrnky vody, kari koření, 1 hrnek jasmínové rýže, 1 lžička soli, olivový olej, smetana na vaření
Na odměření rýže použijeme velký hrnek (0,4l).
Jasmínovou rýži dobře propláchneme, až je voda čirá. Rýži vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli, lžičku kari a lžíci oleje. Zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Mezitím sýry nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme je dohromady. Podušenou rýži odstavíme, přidáme pár lžic smetany a jen lehce promícháme. Znovu přikryjeme a necháme jen tak "dojít". Ještě do teplé rýže vmícháme sýr, šafrán a podle chuti i jiné koření.
Kari rýži se šafránem podáváme v mističkách jako hlavní chod. Stačí doplnit sterilovanou okurkou apod.