Ghí je neocenitelným pomocníkem při vaření, pečení, smažení. Jídlo připravované s použitím Ghí má jednoduše “to něco” navíc, a i proto je hodně využíváno nejlepšími francouzskými kuchaři. Má velmi vysoký bod zápalnosti (cca 240 °C), proto se nepřepaluje a do Vašeho jídla se tak neuvolňují škodlivé látky jako při tucích s nižším bodem zápalnosti.
Verze natural je neutrální a dá se použít prakticky všude, kde byste normálně použili jiný olej, obyčejné máslo nebo jiný tuk.
Střední balení 220 ml je výhodné pokud Ghí zařazujete do Vašeho jídelníčku pravidelně. Doporučujeme skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě (nedoporučujeme lednici) a při nabírání používat vždy čistou lžíci. Takto skladované Ghí má téměř neomezenou trvanlivost
Obsah: 220 ml
Složení: čistý máselný tuk, min. 99,3%
Vyrobeno: z Českého másla
Obsah: 220 ml
*ghí napomáhá trávení
* ghí posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu
* ghí působí jako lapač volných radikálů, ochraňuje buňky
* ghí posiluje zrak
* ghí detoxikuje tělo
* každé jídlo s ghím získá lahodnou chuť
Použití:
Uplatní se zejména v teplé kuchyni(vaření, pečení, dušení, smažení), ve studené kuchyni, na mazání nebo stačí každý den lžičku pro zdraví.
Nepřepaluje se, jelikož má vysoký bod zápalnosti, což více prospívá vašemu zdraví.
Nemusí se uchovávat v lednici, stačí v temnu a při teplotě v rozmezí 0-20 C.
Je přirozeně bezlepkový a neobsahuje laktózu.
I když se ghí z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ájurvédě platí za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Zároveň napomáhá detoxikaci organismu, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Navíc se v těle stává ghí přirozeným lapačem volných radikálů, a tak ochraňuje buňky.
Ghí je složené téměř jen z nasycených tuků. Studie jeho vlivu na hlodavce prokázala mechanismus, kterým ghí redukuje plazmu LDL cholesterol. Moderní věda zjistila, že ghí skrývá fenolické antioxidanty, což potvrzuje i ájurvéda, která doporučuje ghí pro zvyšení léčivé kvality jídla.
Ghí obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky. Má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci. Ghí aktivuje zažívací procesy což pomáhá zlepšit přijímání potravy.
Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.
Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem.
Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže dovnitř a do jeho okolí. Maminky by měly pro své děti připravovat výživnou směs medu, ghí a kandovaného cukru. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace.
Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme.
Dále je také vynikající při chronických bolestech kloubů. Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě vyjímečně sehnat. Takové ghí je pak vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neurologické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukou i nohou a na nemoci očí.
Skladování:
Máslo nakonec zežlukne, je-li skladováno při pokojové teplotě, ghí nikoli. Je to vlhkost v másle, která podporuje rozklad. Pokud je tedy ghí prosté vlhkosti, nemá žádný takový problém. Pouze tak si udrží svou originální čerstvost a chuť. Mimo jiné je proměna másla v ghí tedy praktický způsob jak uchovat máslo.
Bio produkt je kontrolován kontrolní organizací: CZ-BIO-002