Triphala

Triphala hraje důležitou roli při většině ájurvédské detoxikaci a omlazujících programech a obvykle se užívá před, během a po procesu čištění. Říká se, že čistí všechny kanály a omlazuje všechny tkáně. Triphala podporuje pravidelné vylučování, aniž by se na tom tělo stalo závislé, což je nesmírná výhoda. Při důsledném každodenním užívání se detoxikace postupně prohlubuje. Náš systém se hlouběji čistí a zároveň triphala nadále pracuje jako omlazující prostředek. Pro mnoho lidí se díky ájurvédskému životnímu stylu stala každodenní konzumace triphaly celoživotním zvykem.

 

Triphala je směs amalaki, haritaki a bibhitaki. Amalaki harmonizuje tři dóši. Čaraka Samhita považuje amalaki za nejlepší lék v prevenci stárnutí. Je hlavní ingrediencí slavného přípravku Chyavanprash, který se užívá při dýchacích obtížívh a omlazování. Haritak zlkidňuje tři dóši, ale hlavně působí na vátu. Bibhitaki harmonizuje všechny dóši, zvláště kaphu. Nezralý plod má projímavý účinedk, usušený zrálý plod léčí průjem.

Triphala hraje klíčovou roli při odstraňování ámy (toxinů), jež je základním faktorem mnoha nerovnováh. Triphala je běžně součástí bylinných režimů na podporu trávení, zdravých kloubů a zdravé kůže, vlasů a kostí. Z ájurvédského hlediska je eliminace toxinů ze systému důležitá součást i pro mentální vyrovnanost. Pomáhá také minimalizovat přejídání a chuť k jídlu díky vyváženému spektru chutí.

Triphala podporuje:

• Očistu • Omlazení • Zdravé vylučování • Správnou váhu • Zdraví kloubů • Zdravou kůži, vlasy a kosti • Trávení • Imunitní systém • Mentální jasnost • Oběhový systém • Dýchací systém • Reprodukční systém • Udržování vyvážených dóš - je tridošická a to je její velká přednost

Možné kontraindikace:

• Nepoužívá se, když zažíváte průjem  • Triphala má čisticí účinky směrem dolů, proto obecně není vhodná během těhotenství.


• Rasa (chuť): sladká, kyselá, hořká, svíravá, pálivá
• Virya (akce): neutralní
• Vipaka (post-digestive effect): sladká
• Dosha (konstituce): vyrovnává všechny tři dóši


Složení:
Triphala se skládá ze stejného množství tří ingrediencí:
Amalaki ovoce (Emblica officinalis), Bibhitaki ovoce (Terminalia
belerica), Haritaki ovoce (Terminalia chebula).

Užívání:

dle příznaků, většinou obecně 1- (3) tablety zapít teplou převařenou vodou před spaním

V některých případech se v těle nachází takové množství amy, že triphala způsobí nárazové vylouční kůží. To se může projevit v podobě vyrážky, což není nežádoucí účinek triphaly, viníkem jsou vaše toxiny. Stane-le se vám to, přestňte užívat triphalu, než vyrážka odezní, potom začněte užívat j až 2 týdny polovinu původní dávky.

Při koupeli triphala pomáháha odstrani amu z pochvy a děložníkho krčku. 1lžíci v půl litru vody povařte 5 až 10 minut, vyluhujte, přeeťe a vlijte teplé - ne horké- do napuštěné vany a zůstaňte co nejdéle.

 

 

www.akka-ajurveda.cz |  Copyright © AKKA Ajurveda - All rights reserved eDesign - tvorba www stránek