Jedno jídlo v ájurvédské kuchyni je podstatné a typické a to je ájurvédské kičari, také známé jako kičadi, kičhrí, kitchari anebo kitchadi. Je součástí sattvické - harmonizující a vyrovnávající diety vhodné pro všechny tři dóši (váta, pitta, kapha) v ájurvédě. Hlavní výsadou kičari je očista a zároveň výživa těla. Říká se, že když jíte pouze kičari po dobu 21 dní, pročistíte si ledviny. Kičari je druh polévky uvařené z mung dalu a basmati rýže a často se sezónní zeleninou. Je také jeden z hlavních základů v indickém vaření. Proč kičari?
* Čočka a rýže, nebo dal a rýže vařeny společně vytváří vyvážené tridošické jídlo a jsou považovány za výbornou proteinovou kombinaci.
* Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
* Kitchari je snadno stravitelné, což je důvod, proč je důležitou součástí ájurvédské očisty.
*Vyživuje všechny tkáně v těle.
*Dodává sílu a vitalitu.
*Kičari je jídlo, které se používá při mono dietě, po půstu nebo při ájurvédském detoxikačním programu Pančakarma.
*Kičari je výborné pro detoxikaci a stárnutí buněk.
Tradičně se vaří v poměru 2 porce basmati rýže a 1 porce půleného žlutého mung dalu, ale lze je vařit s luštěninami dle vlastního výběru. Červená čočka se rychle uvaří a je dobrou obměnou stejně jako zelený mung dal.
Poměry a koření se mohou lišit podle potřeby a konstituce.
Abychom vám to co nejvíce usnadnili, vytvořili jsme pro vás balíčky, které nazýváme KIT, kde máte všechny ingredience pohromadě. Pokud vám chybí jen některé z nich, naleznete je v sekci Kičari.
Přejeme ať máte "fun", vaříte srdcem a s láskou, a udělali si jídlo tak, ať vám chutná. Níže uvádíme jeden z receptů. Kičari je tridošické jídlo, ale každá konstituce vyžaduje trošku něco jiného a s tím vás postupně budeme seznamovat.
AKKA-ajurveda Kičari KOŘENÍ kit dělá celý proces snadnější. Koření, které by nemělo chybět v žádné kuchyni.
AKKA-ajurveda KIČARI KIT NA 7 DNÍ má pohromadě všechny základní ingredience, které potřebujete:
1šálek basmati rýže
½ šálku žlutého mung dalu
2 lžíce ghí
4 čajové lžičky koření ***
6 šálků vody
1-2šálky nakrájené zeleníny (volitelné)
***Koření si sami smícháte z na našeho balíčku Kičari koření kit dle níže uvedených poměrů nebo je můžete pražit na ghí při každém vaření dle této receptury:
1lžička hořčice černé-semena
1lžička římského kmínu-semena
1lžička pískavice-semena
1lžička kurkumy mleté
1lžička koriandru mletého
1lžička zázvoru mletého nebo 4 tenké plátky čerstvého kořene zázvoru
1malá špetka asafoetida (hing)prášku
Na ghí nejdříve opražte semena 1-2 minuty, až se rozvoní přidejte mleté koření za stálého míchání, aby se koření nepřipálilo.
Promyjte rýži a mung dal a namočte pokud máte čas (přes noc namáčení pomáhá eliminovat plynatost, nenamáčejte déle jak 8 hodin, červená čočka a mung dal se namáčet nemusí, ale je to lepší). Vodu slijte.
Ve střední pánvi zahřejte ghí. Přidejte nejprve koření ve tvaru semen (hořčičné, římský kmín..) a jednu až dvě minuty osmahněte. Až se koření rozvoní, za stálého míchání přidejte koření mleté. Přidejte rýži a mung dal a osmahněte další 2 minuty. Pak přidejte 6 šálků vody a přiveďte k varu. Jakmile kičari začne vřít, snižte teplotu na středně nízkou. Zakryjte a vařte, dokud nebude kičari měkké (cca 20-30 min).
Pokud přidáváte do svého kičari zeleninu, nejprve přidejte asi v polovině vaření tu, která se vaří déle, jako např. mrkev a řepa. Zeleninu, která se vaří rychleji, například listová zelenina, přidejte ke konci. (Můžete dát i vše najednou).
Obloha
* čerstvý koriandr ( výborný pro pitta konstituci, ok pro vata a kapha)
* kokos (dobrý pro pitta, ne moc dobrý pro vata a kapha)
* limetka (ok pro všechny typy)
Dobrou chuť.